erikmulder.reismee.nl

Eerste dagen Parijs en Ermont

Daar zit ik dan! 

Na ruim een jaar voorbereiding woon ik dan eindelijk in Ermont. Dat is een redelijk groot dorp ( voorstad ) ten noorden van Parijs met 27.500 inwoners.

Het lijkt redelijk op een Nederlandse stad omdat er ook een groot aantal gewone woonhuizen staat, in tegenstelling tot andere voorsteden met vooral enorme flatgebouwen. 

Vanuit Ermont ben je in ongeveer 30 minuten midden in Parijs. De trein stopt hier in de straat, dus dat is erg makkelijk!.

De dikke pijl wijst Ermont aan en de dunne pijl wijst naar mijn school. De school is nog een stuk zuidelijker dan het treinstation. Daar kun je natuurlijk overstappen op de metro maar als Nederlander ga je natuurlijk lekker op de fiets! En omdat Gare du Nord geen enorme fietsenstalling heeft neem je in Parijs de Velib. Dat zijn huurfietsen die je binnen de ring op 1450 plaatsen kunt meenemen en stallen. 

Een abonnement voor de Velib kost ongeveer € 29.- per jaar en dan kun je gratis fietsen tot 45 minuten per rit. Als je de fiets langer gebruikt kost dat ongeveer € 1.- per half uur. Niet duur dus! alles om het gebruik van auto's te minimaliseren.

De reis

Eergisteren, 3 februari, ben ik met de motor naar Emont gereden. Een hele rit als het ongeveer 3 graden is maar gelukkig was het droog en scheen de zon wel. Peter reed mee met de auto zodat ik meer spullen mee kon nemen zoals een fiets. Aangezien ik het afgelopen jaar moest sparen voor deze lange ''vakantie'', was er geen geld over voor een Tomtom op de motor dus dat was improviseren met een briefje op de tank;

Na 500 Km vernikkelen op de motor wordt je natuurlijk het snelste warm door alle koffers, kratten en tassen naar boven te zeulen en gelijk in te gaan richten. Papa hielp gelukkig mee.

De vrijwel nieuwe studio waar ik in woon is op de zolder van een vrijstaand huis van een Nederlands gezin! Erg fijn om nog wat Nederlanders in de buurt te hebben die ook nog is veel weten over de omgeving, Parijs, openbaar vervoer enz.. 

Na alles te hebben uitgepakt, zijn we lekker uit eten gegaan bij en Creperie. Papa zag dit niet zo zitten omdat hij het vergeleek met een pannekoekenrestaurant. Nou is het natuurlijk geen 3 sterren tent maar in Frankrijk is de crepe belangrijk cultureel erfgoed. Er is zelf een feestdag voor, Chandeleur dat eigenlijk iets betekend als licht/kaars feest maar tegenwoordig meer om crepes gaat. 

Flesje lekkere Cider er bij natuurlijk.

Eerste dag Parijs

Rond 14.00 uur de volgende dag ging papa weer terug naar huis. Om er gelijk maar lekker op uit te gaan ben ik direct met de trein naar Parijs gegaan. Het was prachtig weer, wel een beetje koud.

Mijn pasje voor de Velib geactiveerd en van het station lekker een stuk door deze enorme stad te fietsen. Dat ik deze stad inmiddels wel een beetje ken betekend niet dat ik de weg weet, ik kan nog steeds verschrikkelijk verdwalen. Door fietsen tot een bekend toeristisch punt dan maar..

In dit geval kwam ik mooi uit, namelijk midden op de Champs elysee aan de kant van de arc de Triompf . Fiets teruggezet in een houder en rustig aan naar het einde van de straat gelopen. Daar vind je Jardin de Tuileries, een enorm park dat vooral erg mooi is als het in bloei staat.  Aan het begin van het park staat het enorme reuzenrad.

Nu zitten er wat enthousiaste toeristen om de fontein, in de zomer zit het hier de hele dag vol. Het park staat vol met stoelen die op warme dagen erg schaars zijn. Iedereen zit dan rond de fontein voor wat verkoeling.

Ook hier ontkom je niet aan in Parijs.

Morgen middag introductie op school, ben erg benieuwd! en hou jullie natuurlijk op de hoogte.

Afscheid nemen!

Het is natuurlijk erg leuk om aan een nieuw avontuur te beginnen, maar er zit een keerzijde aan; namelijk afscheid nemen! 

Voor een minimaal een half jaar laat ik familie, vrienden en Nederland achter om taartjes te gaan bakken in Parijs. 

Dinsdag de 27ste was mijn laatste werkdag bij Progress Europe, waar ik 1,5 jaar met plezier heb gewerkt. Omdat ik deze tijd flink had opgeschept over mijn bakkunsten moest ik dat natuurlijk laten zien bij het afscheid. Een Hema taart zou niet echt gewaardeerd worden denk ik. Dus heb ik wat lekkers gemaakt 

Als dank voor het werken bij Progress ( en de gezelligheid :) )kreeg ik van mijn lieve collega's een mooi cadeau! Een mand met mooie bak spulletjes, een VVV bon en het boek van Heel Holland bakt. Ook heeft de grafisch ontwerper flink gephotoshopt met mijn Facebook foto's en een paar grappige en zeer mooie collages gemaakt.

Familie


Ook van de familie moet natuurlijk even goed afscheid genomen worden, dit heb ik gisteren gedaan met een lekker etentje. Het menu was;

Voor: een galette ( pannekoekje van boekweit ) met een gebakken eitje en bechamel saus er bij in 

Hoofd: Poulet Blanquette, kippendij in een witte saus met paddestoelen.

Na: Panna Cotta ( Maak dit! super simpel en gegarandeerd succes ) met karamel blauwe bessen-saus

En het belangrijkste was natuurlijk de gezelligheid en om nog een laatste keer met z'n alle bij elkaar te zijn. Dat gaat toch zeker een half jaar niet meer gebeuren.

Bedankt voor het lezen. Nog 3 dagen voor vertrek!